• Oxigén 10 m3

Oxigén

A levegő 78 %-a nitrogén és 21 %-a oxigén (oxygenium = savképző). Kémiailag kötött formában a kőzetekben és a vízben is megtalálható. A földkéreg felső részének leggyakoribb eleme (50,5% - a levegő és vízburkot is beleértve), a világűrben a harmadik leggyakoribb anyag.

Levegőnél nehezebb, színtelen, szagtalan, nagy reakcióképességű, égést tápláló gáz. Olajokkal, zsírokkal érintkezve könnyen gyúlékony, illetve robbanásképes elegyet alkot. Mínusz 183 °C-os hőmérsékleten az oxigén cseppfolyósodik, -218,9 °C-on pedig szilárd lesz. A cseppfolyós oxigén légköri nyomásnál saját gázformájú térfogatának csak a 854-ed részét igényli, ezért az oxigént nagy mennyiségben mindig mélyhűtött, cseppfolyós állapotban szállítják és tárolják. Előállítása ipari méretekben a levegőből történik levegőbontással, laboratóriumi körülmények között a víz elektrolízise során a hidrogén mellett nagytisztaságú oxigén keletkezik.

Az oxigén legfontosabb tulajdonsága, hogy reaktív. Csaknem valamennyi elemmel energia felszabadulása mellett oxidokat képez. Az oxidációs és égési folyamatok lényegesen gyorsabban zajlanak le oxigénnel dúsított légtérben, mint a levegőben. Az oxigén ennek a tulajdonságának köszönhetően nagyon sok ipari folyamatban elengedhetetlen.

oxigen

Felhasználási területek:
Az oxigén sok szervezet metabolizmusa számára nélkülözhetetlen és a vízben nagyon jól oldódik. Ebből kifolyólag nagy szerepet játszik a hidroterápia és a környezettechnológia számos területén. Oxidáló szerként való felhasználásával jelentősen növelhető a különféle kémiai reakciók és égési folyamatok hatékonysága. A Messer előállít egészségügyi oxigént lélegeztető gépekhez, valamint ipari oxigént az ivóvíz előkezeléséhez, természetes vizek oxigénnel való dúsításához, szennyvizek biológiai tisztításához.

 

Főbb területek:

 • Hegesztés- és vágástechnika
  Lánghegesztés és vágás, lézer és plazmavágás
 • Metallurgia:
  Oxigén alkalmazásával teljesítménynövelés, tüzelőanyag-megtakarítás, minőségjavulás és a káros anyag kibocsátás csökkenése érhető el az olvasztási, hevítési és öntési eljárásoknál. Rafinálás, frissítés, ólom újrafeldolgozása
 • Vegyipar
  Katalitikus és nem katalitikus oxidációs folyamatok, termikus visszanyerés.
 • Élelmiszeripar
  Friss hús csomagolása. Haltenyésztés- és szállítás.
 • Egészségügy és gyógyászat:
  Lélegeztetés és anesztézia, fermentálás.
 • Hulladékkezelés
  Különleges vagy veszélyes hulladék elégetése, ipari tüzelőberendezések.
 • Víz- és szennyvízkezelés:
  Felületi vizek, szennyvizek biológiai tisztítása , ivóvíz-előkészítés, vízkezelés ózonnal.
 • Egyéb alkalmazások:
  Termikus krakkolás, rakéta üzemanyag
Palack jelölés:
Beütés:     OXIGÉN
Szín:         palackváll: fehér (RAL 9010); kék (RAL 5010), illetve egészségügyi oxigén esetén fehér (RAL 90 1 0 ) palást
O2

BIZTONSÁGI ADATLAP LETÖLTÉSE

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
    Rossz           Jó

Oxigén 10 m3

 • Cikkszám: O2-10
 • Készlet információ: Készleten